ادعیه‌هاى ماه مبارك رمضان

 

دعاى روز اول

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ صیامى فیهِ صِیامَ الصائِمینَ وَ قیامى فیهِ قِیامَ القائِمینَ و نَبِّهْنى فیهِ عَنْ نَوْمةِ الْغافلینَ وَهَبْ لى جُرمى فیهِ یا اِلهَ العالَمینَ واعْفُ عنّى یا عافِیاً عَنِ‏المُجرِمینَ.

«خدایا روزه‏ى مرا دراین روز مانند روزه‏ى روزه داران حقیقى «كه مقبول توست» قرار ده و اقامه نمازم را مانند نمازگزاران واقعى مقرّر فرما و مرا از خواب غافلان «از یادتو» هوشیار و بیدار ساز و هم در این روز جرم و گناهم را ببخش، اى خداى عالمیان و از زشتی‌هایم عفو فرما، اى عفو كننده از گناهكاران عالم.»

 

دعاى روز دوم

اَللَّهُمَّ قَرِّبْنى فیه اِلى مَرْضاتِكَ وَ جَنِّبِنى فیهِ مِنْ سَخَطِكَ وَ نَقِماتِكَ وَ وَفِّقْنى فیهِ لِقَرائَةِ ایاتِكَ بِرَحْمَتِكَ یا اَرْحمَ الرّاحِمینَ.

«خدایا مرا در این روز به رضا و خشنودیت نزدیك ساز و از خشم و غضبت دور ساز و براى قرائت قرآنت موفق گردان بحق رحمتت اى مهربانترین مهربانان عالم».

 

دعاى روز سوم

اَللَّهُمَّ ارْزقْنى فیه الذِّهنَ و التَّنْبیهَ و باعِدْنى فیه مِنَ السَفاهَةِ و التَّمْویهِ واجْعَلْ لى نَصیباً مِنْ كُلِّ خیرٍ تُنْزِلُ فیهِ بِجُودِكَ یا اَجْوَدَ الْاَجوَدین.

«خدایا در این روز مرا هوش و بیدارى «در كار طاعتت» نصیب فرما و از سفاهت و جهالت و كارهاى باطل دور گردان و از هر چیزى كه در این روز نازل مى‏ فرمائى مرا نصیب بخش بحق جود و كرمت اى جود و بخشش دارترین عالم».

 

دعاى روز چهارم

اَللَّهُمَّ قَوِّنى فیهِ عَلى اقامةِ اَمرك واَذِقْنى فیه حلاوَةَ ذِكرِكَ و اَوزِعنى فیه لِاَداءِ شُكرِكَ بِكَرمِكَ و احْفَظنى فیهِ بِحِفْظِك و سَتْرِك یا اَبْصَر النَّاظرِینَ.

«خدایا در این روز بر اقامه و انجام فرمانت قوت بخش و حلاوت و شیرینى ذكرت را به من بچشان و براى اداى شكر خودت به كرمت مهیا ساز و در این روز به حفظ و پرده پوشى مرا از گناه محفوظ دار، اى بصیرترین بینایان عالم».

 

دعاى روز پنجم

اَللَّهُمَّ اجْعلَنى فیه مِنَ المُسْتَغْفِرینَ واجْعَلنى فیه منْ عبادِكَ الصّالحینَ الْقانتینَ واجعلنى فیه مِنْ اَولیائكَ المقرّبینَ برأفَتِكَ یا ارحم الرّاحمین.

«خدایا مرا در این روز از توبه و استغفاركنندگان قرار ده و از بندگان صالح مطیع خود مقرر فرما و هم در این روز مرا از دوستان مقرب درگاه خود قرار ده به حق لطف و رأفتت اى مهربانترین مهربانان عالم».

 

دعاى روز ششم

اَللَّهُمَّ لا تَخْذُلنى فیه لتَعرُّضِ مَعْصیتِكَ و لاتضربنى بسیاط نِقْمَتِكَ و زحزِحنى فیه منْ موجباتِ سخطِكَ بمنّكَ و ایادیكَ یا منتهى رغبة الرّاغبینَ.

«اى خدا مرا در این روز به واسطه ارتكاب عصیانت خوار مساز و به ضرب تازیانه‏ ى قهرت كیفر مكن و از موجبات خشم و غضب دور گردان به حق احسان و نعمت‏هاى بیشمار تو به خلق اى منتهاى آرزوى مشتاقان».

 

دعاى روز هفتم

اَللَّهُمَّ اعنّى فیه على صیامِهِ و قیامِهِ و جَنَّبنْى فیه هفواتهٍ و اثامِهِ و ارزُقنى فیه ذِكركَ بِدَوامِهِ بِتَوفیقك یا هادى المضلّلین.

«اى خدا مرا در این روز به روزه و اقامه‏ ى نماز یارى كن و از لغزشها و گناهان دور ساز و ذكر دائم «كه تمام روز به یاد تو باشم» نصیبم فرما. به حق توفیق بخشى خود اى رهنماى گمراهان عالم».

 

دعاى روز هشتم

اَللَّهُمَّ ارزقنى فیه رحمة الاَیتامِ و اِطعامَ الطّعامِ وافشاء السّلامِ و صُحبتَه الكرامِ بِطولِكَ یا ملجَاَالاملینَ.

«اى خدا در این روز مرا ترحم به یتیمان و اطعام به گرسنگان و افشاء و انتشار سلام در مسلمانان و مصاحبت نیكان نصیب فرما به حقّ انعامت اى پناه آرزومندان عالم».

 

دعاى روز نهم

اَللَّهُمَّ اجعلْ لى فیه نصیباً منْ رحمتك الواسعة واهدنى فیه لِبراهینك السَّاطعة و خُذْ بناصیتى الى مرضاتك الجامعةِ بمحبَّتِكَ یا امل المشتاقینَ.

«خدایا قرار بده برایم در آن بهره‏اى از رحمت فراوانت و راهنماییم كن در آن به برهان و راههاى درخشانت و بگیر عنانم به سوى رضایت همه جانبه ات به دوستى خود اى آرزوى مشتاقان».

 

دعاى روز دهم

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنى فیهِ من المُتَوَكِّلینَ عَلَیكَ وَ اجْعَلْنى فیهِ مِنَ الفائزین لدیك واجْعلنى فیه من الْمُقَرَّبینَ اِلَیكَ بِاِحسانِكَ یا غایةَ الطَّالبینَ.

«خدایا قرار بده مرا در این روز از متوكلان به درگاهت و مقرر كن در آن از كامروایان حضرتت و مقرر فرما در آن از مقربان درگاهت به احسانت اى نهایت همت جویندگان».

 

دعاى روز یازدهم

اَللَّهُمَّ حَبِّبْ الىَّ فیهِ الاِحسانَ و كَرِّهْ اِلَىَّ فیهِ الْفسوقَ و الْعصیانَ وَ حرّمْ علىَّ فیهِ السخَطَ والنّیرانَ بِعَونْك یا غیاثَ المُستغیثینَ.

«خدايادوست گردان نزد من در اين ماه احسان و نيكى را و ناخوش دار در پيش من در اين روز فسق و نافرمانى و گناه را و حرام گردان در اين روز بر من خشم كيفر بار و آتش (سوزان) را به كمك خودت اى فريادرس فريادخواهان». 

 

دعاى روز دوازدهم

اَللَّهُمَّ زینّى فیه بالسّترِ و العفافِ و استُرنى فیه بلباسِ القنوعِ و الكَفافِ وَاحْمِلنى فیهِ عَلَى العدلِ و الاِنصافِ وَ امنّى فیه من كلِّ ما اَخافُ بعصمَتِكَ یا عصمة الخائفینَ.

«خدایا، امروز مرا به زیور ستر و عفّت بیاراى، و به جامه قناعت و كفاف بپوشان و به كار عدل و انصاف دار، و از هر چه مى‌ترسم ایمن ساز، اى نگهدار و عصمتِ خداترسان».

 

دعاى روز سیزدهم

اَللَّهُمَّ طهِّرْنى فیهِ منَ الدَّنسِ وَ الاَقذارِ وصَبِّرنى فیهِ على كائِناتِ الاَقدارِ و وفِّقنى فیهِ للتُّقى و صُحبة الاَبرارِ بعونكَ یا قرّةَ عینِ المساكین.

«خدایا در این روز مرا از پلیدى آلودگى، گناهان پاك ساز و بر حوادث خیر و شرّ قضا و قدرت صبر و تحمل عطا كن و بر تقوى و پرهیزگارى و همنشینى نیكوكاران موفق‌دار. اى مایه شادى و اطمینان خاطر مسكینان».

 

دعاى روز چهاردهم

اَللَّهُمَّ لا تُؤاخذنى فیهِ بالْعثراتِ و اَقلْنى فیهِ مِنَ الْخَطایا و الهَفَواتِ و لا تجعلنى فیه غرضاً للْبَلایا و الافاتِ بعزَّتِكَ یا عزَّ المُسلمین.

«خداوندا، در این روز مرا به لغزشهایم مؤاخذه مفرما عذر نادانى و خطاهایم را بپذیر و به عزّت و جلالت مرا هدف تیر بلاها و آفت‌هاى عالم قرار مده، اى عزّت بخش اهل اسلام».

 

دعاى روز پانزدهم

اَللَّهُمَّ ارْزُقنى فیهِ طاعَةَ الخاشعینَ و اشْرَحْ فیهِ صدرى بانابة المخبتینَ باَمانِكَ یا اَمانَ الخائِفینَ.

«خدایا در این روز طاعت بندگان خاشع و خاضع خود را نصیب من گردان و شرح صدر مردان فروتن خداترس را به من عطا فرما به حق امان بخشى خود اى ایمنى بخش دلهاى هراسان».

 

دعاى روز شانزدهم

اَللَّهُمَّ وَفِّقنى فیهِ لمُوافَقَة الاَبرارِ وَ جنِّبنى فیه مُرافَقَةَ الاشرارِ و اوِنى فیه بِرَحمتك الى دارِ الْقرارِ بالهیتَكَ یا اله العالمینَ.

«پروردگارا، توفیق سازگارى با نیكان را روزیم ساز و مرا از همراهى با بدكاران بر حذر دار به حقیقت و احسان خود مرا شایسته بهشت جاودان خویش ساز اى معبود جهانیان».

 

دعاى روز هفدهم

اَللَّهُمَّ اهْدنى فیهِ لِصالحِ الاَعمالِ وَ اقضِ لى فیهِ الحوائجَ وَ الاَمالَ یا مَنْ‏لا یحتاجُ اِلىَ التفسیر و السُّؤالِ یا عالماً بِما فى صُدورِ الْعالمین صلِّ على محمدٍ و الِهِ الطّاهرینَ.

«خدایا، مرا در این روز به انجام عمل صالح رهنمون ساز و حاجت‌ها و آرزوهاى مرا بر آور، اى كه به آن‌چه در دل عالمیان است آگاهى و نیاز به تفسیر و سؤال ندارى بر محمد و خاندان پاك او درود فرست».

 

دعاى روز هیجدهم

اَللَّهُمَّ نَبِهْنى فیهِ لِبَرَكاتِ اَسْحارِهِ وَ نَوِّرْ فیهِ قلبى بِضیآءِ اَنوارِهِ وَ خُذْ بِكُلِّ اَعْضائى اِلىَ اِتّباعِ اثارِهِ بنورك یا منوّر قُلُوبِ العارفینَ.

«خداوندا، در این روز بركات سحرگاهان آگاهى و هوشیاریم بخش و با پرتو انوارش دلم را روشنى بخش و قسم به روشنائیت اعضایم را به پیروى نشانه‏هاى نیك بختى و سعادت بگمار اى روشنى بخش دل‌هاى عارفان».

 

دعاى روز نوزدهم

اَللَّهُمَّ وفّر فیه حظّى من بَرَكاتِهِ وَ سَهِّلْ سَبیلى اِلى خَیراتِهِ وَ لا تَحرِمْنى قَبولَ حَسَناتِهِ یا هادیاً الى الحق المبینَ.

«پروردگارا، بهره‏ام را از بركات این روز افزون ساز و دستیابى‏ام را به نیكی‌هایش آسان ساز و از پذیرش خوبی‌هایش محروم مكن اى هدایت كننده به راستی‌ها، راهنماى گمراهان».

 

دعاى روز بیستم

اَللَّهُمَّ افتَحْ لى فیهِ اَبوابَ الْجِنانِ اَغْلِقْ عَنّى فیهِ اَبوابَ النّیرانِ و وفِّقْنى فیهِ لِتلاوةِ الُقرآنِ یا منزل السّكینة فى قلوب المؤمنینَ.

«خداوندا، در این روز در بهارى بهشت را برویم بگشاو درب‌هاى دوزخ را بر من ببند و در این روز توفیق تلاوت آیات قرآن كریم را بر من عطا كن اى آرامش بخش دل‌هاى مؤمنین».

 

دعاى روز بیست و یكم

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لى فیهِ اِلى مَرْضاتِكَ دَلیلاً وَ لا تَجْعَلْ لِلشَّیطاَن فیهِ عَلَىَّ سَبیلاً وَ اجْعَلِ الْجَنَّةَ لى مَنزِلاً و مَقیلاً یا قاضِىَ حوائِجَ الطّالِبینَ.

«خدایا، در این روز مرا به رضا و خشنودیت رهنمون ساز و شرّ شیطان را از من دور كن و بهشت را منزل و آرامگاهم قرار ده، اى حاجت بخش جویندگان».

 

دعاى روز بیست و دوم

اَللَّهُمَّ افْتَح لى فیهِ اَبْوابَ فضلكَ وَ اَنْزِلْ عَلَىَّ فیهِ بَرَكاتِكَ وَ وفِّقْنى فیهِ لِمُوجِباتِ مَرَضاتِكَ وَ اَسْكِنّى فیهِ بِحُبُوحاتِ جَنَّاتِكَ یا مُجیبَ دَعوَةِ الْمضْطَرّینَ.

«پروردگارا، در این روز درهاى فضل و رحمتت را بگشا و سعادت و نیك بختى را روزیم گردان و براى اسباب خشنودیت توفیق عطایم فرما و در بهشت جاودانم مسكن گزین اى اجابت كننده دعاى بیچارگان».

 

دعاى روز بیست و سوم

اَللَّهُمَّ اغْسِلنى فیهِ مِنَ الذُّنُوبِ وَ طَهِّرنى فیهِ مِنَ الْعُیوبِ و امْتَحِن قَلبى فیهِ بِتَقْوى الْقُلُوبِ یا مُقیلَ عَثَراتِ الْمُذْنِبینَ.

«خدایا، امروز مرا از گناهان بشوى، و از عیب‏ها و نقص‏ها پاكم كن، و دلم را با تقواى قلب بیازماى، اى پوزش‏پذیر خطاهاى گنهكاران».

 

دعاى روز بیست و چهارم

اَللَّهُمَّ اِنّى اَسْئَلكَ ما یرْضیك و اَعوُذُ بِكَ مِمّا یؤذیكَ و اَسئَلُكَ التَّوفیقَ فیهِ لاَنْ اُطیعكَ وَ لا اَعْصِیكَ یا جوادَ السّائلینَ.

«خدایا، در این روز از تو چیزى را مى‌خواهم كه خشنودت كند، و به تو پناه مى‌‏برم از آنچه مایه‌ى اذیت و خشم توست، و از تو توفیق اطاعت، و ترك معصیت مى‌‏طلبم، اى عطا كننده سوال كنندگان».

 

دعاى روز بیست و پنجم

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنى فیهِ مُحِبّاً لِأَوْلیائِكَ وَ معادِیاً لاَِعدائِكَ مُسْتَنّاً بِسُنَّةِ خاتَمِ اَنْبیائِكَ یا عاصِمَ قُلُوبِ النَّبیینَ.

«خدایا، امروز مرا دوستدار دوستانت، و دشمن دشمنانت قرار بده، و مرا پیرو راه و روش آیین پیامبرانت مقرّر فرما، اى نگهدارنده دل‌هاى پیامبران».

 

دعاى روز بیست و ششم

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ سَعیى فیهِ مَشْكوُراً وَ ذَنْبى فیهِ مَغْفُوراًو عَمَلى فیهِ مَقْبُولاً و عَیبى فیهِ مَستُوراً یا اَسْمَعَ السَّامِعینَ.

خداوندا، در این روز تلاش و مجاهده‏‌ام را بپذیر و گناهانم را ببخش وكارهایم را پذیرا و عیبم را بپوشان اى بهترین شنواى دعاى مردمان».

 

دعاى روز بیست و هفتم

اَللَّهُمَّ ارزُقنى فیهِ فَضْلَ لَیلَةِ الْقَدرِ و صَیرفیهِ اُمُورى مِنَ الْعُسْرِ اِلىَ الْیسْرِ وَ اقْبلْ مَعاذیرى وَ حُطَّ عَنّىِ الذَّنب وَ الْوِزرَیا رَؤُفاً بِعِبادِهِ الصَّالِحینَ.

«خدایا، در این روز فضیلت شب قدر را روزیم گردان و كارهاى دشوارم را آسان كن و پوزشم را بپذیر و گناهانم را محو و نابود ساز اى مهربان در حق بندگان شایسته‏‌ات».

 

دعاى روز بیست و هشتم

اَللَّهُمَّ وَفِّرْ حَظّى فیه مِنَ النوافِلِ و اَكرِمْنى فیهِ بِاِحضارِ المَسائل وَ قَرِّب فیه وَسیلَتى اِلَیكَ مِنَ بَینَ الْوَسائِلِ یا مَنْ لا یشْغَلُهُ اِلْحاحُ الْمُلِّحینَ.

«پروردگارا، در این روز بواسطه انجام اعمال مستحبى بهره بیشترى از نعمت بیكرانت، عطایم فرما و با بیان خواست‌ها و آرزوها گرامیم بدار و راه درخواست مرا بهترین طریق نزدیكى بخودت قرار ده‏ اى كسی‌كه اصرار بندگان ترا از (لطف و كرم) بازندارد».

 

دعاى روز بیست و نهم

اَللَّهُمَّ غَشِّنى فیهِ بالرّحمةِ وَ ارْزُقنى فیهِ التَّوفیقَ و الْعِصْمَةَ وَ طَهِّرْ قَلْبى مِنْ غَیاهِبِ التّهمة یا رَحیماً بِعِبادِهِ الْمؤمنینَ.

«خدایا، امروز، سرا پاى وجودم را با رحمت، بپوشان، و توفیق و حفظ از گناه را روزیم كن، و قلبم را از تاریكی‌هاى اتهام، پاك گردان، اى مهربان نسبت به بندگان مؤمنش».

 

دعاى روز سى‌‏ام

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ صِیامى فیهِ بِالشُكرِ و الْقَبولِ عَلى ما تَرْضاهُ و یرضاهُ الرَّسولُ محكمةً فروعه بالاصول بحقِّ سیدنا محمد و الهِ الطاهرینَ و الحمدللّهِ ربِّ العالمینَ.

«خدایا، در این روز مرا به قدردانى و پذیرش آن‌سچنان كه موجب خشنودى و رضایت درگاه الهى و پیامبر عظیم الشأن است مقرون ساز و فرعش را بر اصل و بنیاد آن استوار نما بحق محمد و خاندان پاكش و سپاس و ستایش مخصوص خداى جهانیان است».

 

اعمال شب‌هاى قدر

اعمال شب‌هاى قدر دو قسمت مى‌‏باشد:

اول: اعمال مشترك كه در سه شب باید انجام شود.

دوم: اعمال مخصوص كه براى هر شب (نوزدهم، بیست و یكم و سوم) به صورت مستقل باید انجام شود.

 

اعمال مشترك شب‌هاى قدر:

1 - غسل. علامه  مجلسى فرموده‌‏اند كه غسل شب‌هاى قدر اگر نزدیك غروب آفتاب انجام شود بهتر خواهد بود.

2 - دو ركعت نماز، در هر ركعت بعد از حمد، هفت مرتبه سوره‏ى توحید و بعد از پایان نماز، هفتاد مرتبه استغفرالله و اتوب الیه باید گفته شود.

«هر كس این نماز را بخواند قبل از این‌كه از جاى خود برخیزد خداوند او و پدر و مادرش را مورد آمرزش قرار خواهد داد»

3 - قرآن مجید را مقابل صورت خود گشوده و بگوید:

اللهمَ اِنى اسئلكَ بكتابكَ المنزلِ و ما فیه اسمُكَ الاكبرُ و اسماوكَ الحسنى و ما یخاف و یرجى ان تَجعلنى مِن عُتقائك من النارِ.

«خدایا از تو درخواست مى‌‏كنم به كتاب نازل شده تو و به حقّ آن‌چه در آنست و در آن نام بزرگ تو و نام‌هاى نیكوى توست و آن‌چه بیم و امید است كه مرا قرار دهى از آزاد شدگان خود از آتش.»

پس حاجت‌هاى خود را از خداوند بخواهد.

4 - قرآن را بر سر گذاشته و بگوید:

اللهمَ بحق هذا القرآنِ و بحق مَنْ اَرسَلْتَهُ بهِ و بحق كُلِّ مومنٍ مدحتهُ فیهِ و بحقكَ علیهمْ فَلا اَحدَ اعرفُ بحقّكَ منكَ.

«خدایا بحق این قرآن و بحق كسى كه به او فرستادى آن‌را و بحق هر مومنى كه در آن او را ستودى و بحق تو بر آن‌ها كه احدى آشناتر به حق خودت از تو نیست.»

پس ده مرتبه بگوید:

«بك یا الله و ده مرتبه بمحمدٍ و ده مرتبه بعلى و ده مرتبه بفاطمه و ده مرتبه بالحسن و ده مرتبه بالحسین و ده مرتبه بموسى بن جعفر و ده مرتبه بعلى بن الحسین و ده مرتبه بمحمد بن على و ده مرتبه بجعفربن محمد و ده مرتبه به‏ موسى بن جعفر و ده مرتبه به على موسى و ده مرتبه بمحمد بن على و ده مرتبه بعلى بن محمد و ده مرتبه بالحسن بن على و ده مرتبه بالحجة» (هر حاجتى كه از خدا دارى طلب كن).

معمولاً اعمال سوم و چهارم (قرآن سر گذاشتن) را در پایان احیاء انجام مى‌‏دهند.

5 - زیارت امام حسین ‏علیه السلام كه در آن شب منادى از آسمان ندا مى‌دهد هر كس به زیارت امام حسین‏ علیه السلام آمده باشد خداوند او را مى‌‏آمرزد.

6 - احیاء داشتن بدین معنى كه تا حد امكان از خواب دورى كرده و به عبادت و راز و نیاز و خواندن قرآن و ادعیه بپردازد و هر كس این كار را بكند همه‌‏ى گناهان او هر چند به تعداد ستارگان آسمان و سنگینى كوه‌ها و به اندازه‌ى دریاها باشد بخشوده خواهد شد.

7 - خواندن صد ركعت نماز، كه فضیلت بسیار دارد و بهتر آن است كه در هر ركعت بعد از حمد ده مرتبه سوره‌ى توحید خوانده شود.

8 - خواندن دعاى جوشن كبیر

در فضیلت این دعا این‌گونه بیان شده كه در یكى از جنگ‌ها، پیامبر اكرم (ص) زره سنگینى بر تن داشتند و بدن مباركش را اذیت مى‌‏كرد. در این هنگام جبرئیل فرود آمد و فرمود: اى محمد صلى الله علیه و آله پروردگارت بر تو سلام مى‏‌فرستد و مى‌فرماید: این جوشن را از تن در آور و بجاى آن این دعا را بخوان و بدان كه تو و امتت با خواندن آن در امان خواهید بود. از نكات قابل توجه این‌كه هر كس این دعا را سه مرتبه در ماه مبارك رمضان بخواند خداوند جسد او را بر آتش حرام  و بهشت را بر او واجب مى ‏كند.

در دعاى جوشن كبیر هزار اسم خداوند ذكر شده كه اسم اعظم خداوند هم میان آن‌ها مى‌‏باشد، این دعا صد فصل دارد و در هر فصل ده اسم از اسماى حسناى الهى آمده است كه باید در آخر هر فصل جمله‌ى «سبحانك یا لا اله الا انت الغوث الغوث خلّصنا من النار یا رب» را ذكر كرد.

 

اعمال مخصوص شب نوزدهم

اول: گفتن «استغفراللَّه ربى و اتوب الیه» صد مرتبه

دوم: گفتن «اللَّهم العن قتله امیرالمومنین» صد مرتبه

سوم: خواندن دعاهاى مخصوص این شب كه در مفاتیح الجنان آمده است.

 

اعمال مخصوص شب بیست و یكم

شب بیست و یكم از شب نوزده فضیلتش بیشتر است، زیرا احتمال این‌كه این شب همان شب قدر باشد، بسیار زیاد است، لذا با آگاهى بهتر و توجه لازم به خواندن قرآن و دعا و اعمال سفارش شده‌ى پرداخته شود.

 

اعمال مخصوص شب بیست و سوم

اول : خواندن سوره‌هاى عنكبوت و روم

امام صادق علیه السلام فرمودند: قسم یاد مى‏كنم كسى كه این دو سوره را در این شب بخواند از اهل بهشت است.

دوم: خواندن سوره دخان

سوم: خواندن سوره قدر (هزار مرتبه)

چهارم: خواندن دعاهاى مخصوصه این شب كه در مفاتیح الجنان وارد شده است.

 

دعاى افتتاح

دعاى افتتاح، از دعاهایى است كه در مجالس شب‌هاى رمضان، خوانده مى‌شود. محتواى این دعا و سرفصل‏هاى مهم و مضامین عمده‏‌ى آن را مى‌‏توان چنین برشمرد:

1 - درس توحید و معارف اعتقادى، صفات متعالى خداوند.

2 - بیان نعمت‏ها و بزرگوارى و كرامت‏هاى الهى در حق انسان و خطاپوشى خداوند ستارالعیوب.

3 - صلوات بر چهارده معصوم به عنوان پیوند و اتصال به ولایت آنان.

4 - دعا براى فرج و ظهور امام عصر (عج) و تشكیل دولت كریمه.

5 - جایگاه و نقش امامت و ولایت در جامعه.

6 - شكوه به درگاه خداوند كریم و التجا براى فرج امام زمان (عج) و....

 

اعمال شب عید فطر

شب عید فطر از جمله لیالى شریفه است و در فضیلت و ثواب عبادت و احیاى آن احادیث بسیار روایت شده است كه آن شب كمتر از شب قدر نیست و چند عمل دارد، اول غسل است دوم احیاء آن شب به نماز و دعا و استغفار و درخواست از حق تعالى و بیتوته در مسجد.

 

اعمال روز عید فطر

- اول آن‌كه بخواند بعد از نماز صبح و نماز عید تكبیراتى كه در شبش بعد از نماز فریضه مى‌خوانند.

- دوم خواندن دعاى بعد از نماز صبح همان دعایى كه بعد از نماز عید خوانده می‌شود.

- سوم بیرون كردن زكاة فطره. چهارم غسل است و زمان آن بعد از طلوع فجراست تا زمان بجا آوردن نماز عید.

 

نماز عید

نماز عید دو ركعت است در ركعت اول حمد و سوره اعلى و بعد از قرائت پنج تكبیر بگوید و بعد از هر تكبیرى این قنوت را بخواند:

«اللّهُمَّ اهل الكبریاء والعظمة و اهل الجود والجبروت و اهل العفو و الرحمة و اهل التقوى والمغفرة اسئلك بحق هذا الیوم الّذى جعلته لِلْمسلمینَ عیدا ولمحمد صلى الله علیه و آله ذخرا و شرفا و مزیدا اَنْ تُصَلى على محمد و ال محمد و ان تدخلنى فى كل خیر ادخلت فیه محمدا و ان تخرجنى من كل سوء اخرجتَ منه محمدا و ال محمد صلواتك علیه و علیهم اللّهُمَّ اِنى اسئلك خیر ما سئلك به عبادك الصالحون و اعوذ بِك مِمَّا استعاذ منه عبادك الصالحون».

پس تكبیر ششم بگوید و به ركوع برود و بعد از ركوع و سجود برخیزد به ركعت دوم و بعد از حمد سوره ‏ى والشمس را بخواند پس چهار تكبیر بگوید و بعد از هر تكبیرى آن قنوت را بخواند و چون فارغ شد تكبیر پنجم بگوید و به ركوع برود پس نماز را تمام كند و بعد از سلام، تسبیح حضرت زهراعلیها السلام بفرستد.